Campania obligatorie de vaccinare antirabica a cainilor si pisicilor din gospodariile populatiei

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau prin medicii veterinari de libera practica imputerniciti si autorizati, desfasoara in perioada  octombrie  2021-februarie 2022  campania obligatorie de vaccinare antirabica a cainilor si pisicilor din gospodariile populatiei.

Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, dihorilor domestici, câinilor de stână, animalelor din adaposturi speciale, precum si a animalelor salbatice din gradini zoologice, circuri si alte spatii in care acestea  sunt adapostite , este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice, cu respectarea legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

Pentru a realiza acest important demers medical, obligatoriu fiecare proprietar trebuie sa se adreseze medicului veterinar de libera practica pentru identificarea (microciparea ) si inregistrarea  cainilor cu stapan.

Proprietarii câinilor au obligaţia să achite contravaloarea costurilor legate de identificarea şi înregistrarea în RECS, a serviciilor prestate de către unităţile medicale veterinare de asistenţă.

Costurile vaccinarii antirabice a cainilor sunt suportate integral  de la bugetul de stat.
Contravaloarea manoperei  de vaccinare a pisicilor este suportata de catre proprietarii acestora, iar contravaloarea vaccinului este suportata de la bugetul de stat.
Refuzul proprietarilor de a supune cainii actiunii de microcipare si vaccinare antirabica sau neacordarea sprijinului necesar pentru a fi efectuate aceste operatiuni, atrage dupa sine sanctionarea contraventionala conform HG 984/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, art 5, lit J, punct 3 si 4 cu amenda de la 400 la 800 lei.
Facem apel la toti proprietarii de caini si pisici, sa raspunda la aceasta campanie de vaccinare antirabica pentru a preveni una dintre cele mai grave boli, incurabila si cu efecte letale, care poate fi transmisa de la animale  la om.
Reamintim cetățenilor numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență  la D.S.V.S.A. Bacău, respectiv 0234586233, fax 0234586372 iar numărul de TELL VERDE gratuit este 0800800096, consumatorii pot sesiza si notifica nereguli privind siguranța alimentelor si sanatatea animalelor.

Conducerea DSVSA Bacău