Anunț privind demarare proiect si procedura de identificare a persoanelor interesate pentru a depune dosare in vederea participării la cursul de calificare in specialitatea de ingrijitoare batrani la domiciliu

Primaria Magura anunta lansarea unui proiect destinat persoanelor varstnice din comuna Magura, care iși propune construirea unui viitor mai bun pentru persoanele varstnice din comuna și o contributie semnificativ, pe plan local, la indeplinirea obiectivelor formulate in Strategia nationale privind ingrijirea de lunga durata și imbatranirea activa pentru perioada 2023-2030. 

Proiectul “O batranete demna la mine acasa” va fi implementat pe o perioada de 17 luni, incepand cu luna iulie 2023 si se va adresa unui numar total de 40 persoane varstnice din comuna Magura.

Bugetul total al proiectului este de 530.500 lei, din care suma de 358.000 lei  va fi finantata de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale conform Ordin 949 din 18.04.2023, iar contributia Comunei Magura va fi de 172.500 lei conform HCL 20 din 07.03.2023.

Scopul proiectului este cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice dependente, singure ori a caror familie nu poate sa le asigure ingrijirea, prin mentinerea autonomiei acestora pe o perioada cat mai lunga, la domiciliu, prevenirea agravarii situatiei de dependenta si a institutionalizarii.

Prin acest proiect ne propunem sa abordam problema varstnicilor dependenti/ semidependenti din mediul rural care nu beneficiaza de sprijinul familiei din varii motive (nu au copii, copiii au migrat in tara sau strainatate, familia nu poate sa ii sprijine etc), prin furnizarea directa de servicii sociale de ingrijire la domiciliu (in mediul lor/ propria locuinta), raspunzand principiului proximitatii.

Numarul de salariati implicati in ingrijire vor fi: 5 ingrijitori la domiciliu, 1 asistent social si 1 coordonator proiect.

Acest proiect vine in contextul in care imbatranirea demografica a populatiei Romaniei continua sa se accentueze. Ponderea populatiei de 0-14 ani in total populatie a inregistrat o scadere de 0,1 puncte procentuale (de la 15,7% in 2020 la 15,6% la 1 ianuarie 2021), in timp ce ponderea populatiei de 65 ani şi peste in total populatie a inregistrat o creştere de 0,4 puncte procentuale (de la 18,9% in 2020 la 19,3% la 1 ianuarie 2021), care va continua in anii urmatori. (INS). Si in comuna Magura

Analiza socio-demografica realizata conform celei mai recente baze de date Populatia dupa domiciliu la 1 iulie pe grupe de varsta, sexe, judete si localitati, publicata pe pagina de internet a Institutul National de Statistica, populatia totala a comunei Magura este de 5.695 persoane, din care 780 persoane varstnice  adica de 14% din totalul populatiei. Avand in vedere ca in comuna Magura au domiciliul 780 persoane varstnice putem spune, raportand la rezultatele sondajului Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE), ca aproximativ 218 persoane varstnice din Magura ar avea nevoie de ingrijire.

Cu aceasta ocazie incepem demararea procedurilor de identificare a persoanelor interesate pentru a depune dosare in vederea inceperii cursului de calificare in specialitatea de ingrijitoare batrani la domiciliu si ulterior a selectiei personalului, conform proiectului, dupa cum urmeaza:

  • 5 ingrijitori la domiciliu – vor incepe activitatea incepand cu 1 august 2023
  • Cerinte ocupare post: curs de calificare ingrijitoare batrani la domiciliu cu o durata de 360 ore, cod COR 532201

Deoarece numarul peroanelor calificate in domeniu este redus, in cadrul proiectului se va desfasura un curs de calificare in meseria ingrijitoare batrani la domiciliu cu o durata de 360 ore, cod COR 532201. Participarea la curs este GRATUITA. La finalizarea cursului se va obtine certificate de calificare.

Cerinte pentru a participa la curs:

  • absolvent al invatamantului general obligatoriu
  • fara antecedente penale

Documente necesare pentru inscrierea la curs::

  • Copie după cartea de identitate şi certificatul de naştere;
  • Copie dupa certificatul de casatorie ( daca este cazul)
  • Copie după diploma de studii / adveverinta de studii (minim 10 clase);

Persoanele care vor absolvi cursul si alte persoane calificate (COR 532201) interesate vor participa la selectie in vederea angajarii.

Descriere ocupatie ingrijitoare batrani la domicliu

               Îngrijitorul la domiciliu este persoana calificată care acordă servicii de îngrijire persoanelor adulte cu autonomie limitată. Serviciile de îngrijire la domiciliu sunt acordate de către îngrijitorul la domiciliu care poate să fie angajat al unei instituţii publice sau al unui furnizor de servicii din mediul privat.

               Îngrijitorul la domiciliu acordă îngrijire personală următoarelor categorii de persoane: persoane care sunt în situaţie de risc şi au nevoie urgentă de îngrijiri personale, persoane care au o boală cronică şi au nevoie de îngrijiri, cei care sunt singuri şi, pe lângă o boală cronică fizică, dezvoltă şi o boală mentală.

Persoanele cu care îngrijitorul la domiciliu menţine o legătură permanentă sunt: beneficiarul, membrii familiei beneficiarului, membrii echipei pluridisciplinare, personalul instituţiei, colaboratorii externi.

               Funcţiile majore pe care le îndeplineşte îngrijitorul la domiciliu sunt: asigurarea îngrijirilor corporale ale persoanei îngrijite, asigurarea alimentaţiei şi a hidratării persoanei îngrijite, supravegherea stării de sănătate a persoanei, asigurarea igienei spaţiului şi a obiectelor auxiliare ale persoanei îngrijite, stimularea şi socializarea persoanei îngrijite, mobilizarea şi transportul persoanei îngrijite.

Pentru orice informatii legate de proiect, ne puteti contacta la e-mail asistentasociala-eu@primaria-magura.ro sau telefon 0234 212406, mobil 0742 685630 / 0747 105250 persoana de contact Elena Ungureanu, Coordonator de proiect.


  Nume Data Fișier
Anunt proiect PIN 05/05/2023 Descarcă